dijous, 7 de juliol del 2011

Unes 200 disposicions imposen l'etiquetatge en castellà a Catalunya

Recorden que la UE fa 13 anys que preveu la possibilitat que els estats obliguin a etiquetar en una llengua oficial · A Catalunya la legislació vigent obliga a etiquetar en castellà tots els productes excepte els tradicionals


La Plataforma per la Llengua ha lamentat que el Parlament Europeu hagi rebutjat votar l'esmena dels eurodiputats catalans al nou reglament sobre els productes alimentaris, una esmena que hagués obert la porta a que "per primer cop des de la dictadura franquista, el castellà pogués deixar de ser obligatori en l'etiquetatge de productes distribuïts a Catalunya". L'entitat recorda que de fet ja fa 14 anys que la Unió Europea preveu la possibilitat que els estats obliguin a etiquetar en una llengua oficial de la Unió. De fet des de la dictadura franquista, l'Estat espanyol "obliga a etiquetar les dades obligatòries dels productes distribuïts a Catalunya -exceptuant els productes tradicionals- en castellà". El 2009 l'Agència Catalana de Consum va imposar 94 multes per no etiquetar en castellà; ho va fer en base a les gairebé 200 disposicions actualment en vigor que obliguen a l'etiquetatge en llengua castellana, fet que ja ha estat denunciat en reiterades ocasions per l'entitat.

La Plataforma considera que amb el nou Codi de consum de Catalunya s'equiparen lingüísticament català i castellà: "gràcies a aquesta normativa, aprovada el 2010 i que preveia un termini d'adaptació que venç precisament el 23 de juliol vinent, el català ara també és obligatori en l'etiquetatge com ho era el castellà". Per això a partir d'aquest 23 de juliol, quan acaba el termini per adaptar-se a la legislació per a tothom, "les dades obligatòries de gairebé tots els productes distribuïts a Catalunya hauran d'estar etiquetades en català i en castellà".

Per tot plegat l'entitat "exigeix a la Generalitat que a partir d'aquesta data, faci acomplir aquesta llei aprovada pel Parlament de Catalunya". El comunicat de la Plataforma també el signa i el subscriu l'Associació en Defensa de l'Etiquetatge en Català (ADEC).

1 comentari:

  1. En el tema de l' etiquetatge es necessita la cooperació INTERESSADA PER AL SEU NEGOCI dels empresaris a "etiquetar el seu producte" . L' elegància de la llengua nadiua -remarcada en l' envàs-, de La Terra de collita, és una garantia de qualitat responsable . Y sabor, del beuratge tant Suau com BRUT . PARLAR DEL NEGOCI ÉS MOLT IMPORTANT.

    ResponElimina